Aktuális események

A Make Music Day június 21-én ünnepli világszerte a zenét

A „Make Music Day”, a muzsikálás világméretű fesztiválja, amelyet minden évben a nyári napfordulón tartanak, bejelentette, hogy június 21-én, szerdán visszatér a hatalmas programsorozat, amely több mint 4000 élő, ingyenes zenés eseményt kínál szerte az Egyesült Államokban.

Az 1982-ben Franciaországban „Fête de la Musique” néven indult „Make Music Day” mára globális jelenséggé vált, amelyet több százmillió ember ünnepel a világ több mint 1000 városában, köztük 120 amerikai városban, ahol a 2007-es New York-i debütálás után gyorsan elterjedt. A világ legnagyobb éves zenei eseménye, amelyet az év leghosszabb napján rendeznek meg, korosztálytól és képzettségi szinttől függetlenül ünnepli és népszerűsíti a mindenkiben rejlő természetes muzsikust.

Tavaly 104 amerikai városban 3819 ingyenes „Make Music” rendezvényt szerveztek június 21-én, köztük több mint 100 koncertet Cincinnatiben, Kansas Cityben, Madisonban, New Yorkban és Salemben (OR). Idén Albany, Ann Arbor, Fresno, Indianapolis, Raleigh és Tulsa ünnepli első alkalommal a „Make Music Days”-t, míg Boston, Detroit, Huntsville és San Diego a világjárvány óta először tér vissza. Több mint 120 város aktív és jóval több mint 4000 rendezvényt terveznek országszerte, köztük Alabama, Connecticut, Hawaii, Vermont és Wisconsin államok szerte.

A hagyományos zenei fesztiváloktól teljesen eltérő „Make Music Day” rendezvényei ingyenesek, és bárki számára nyitottak, aki részt kíván venni rajtuk. Városaikat és településeiket színpadként kezelik, és mindenféle zenész – fiatal és idős, amatőr és profi, mindenféle zenei meggyőződésű – megtölti az utcákat, parkokat, tereket, tornácokat, háztetőket, kerteket és más nyilvános tereket, hogy ünnepeljenek, alkossanak és megosszák zenéjüket a barátokkal, szomszédokkal és idegenekkel.

A „Make Music Day” részvételi formáját mutatja, hogy a zeneszerző és ütőhangszeres Billy Martin (Medeski Martin & Wood) Stridulations című, egymásba fonódó ritmikus kompozíciókból álló szvitje, amelyhez bárki csatlakozhat, idén június 21-én több tucat városban, köztük New York Cityben is kiemelt esemény lesz, ahol Martin ütőhangszereseknek és énekeseknek tart előadást a Manhattan West Side-on található Little Islanden. (A „Stridulations” elnevezés a tücsök ciripelésére utal, egy olyan fajéra, amely kollektíven zenél.)

A zongorista közösséget egyesítve egy másik új, „Roomful of Piano” nevű projekt több száz, különböző szintű zongoristát hoz össze, hogy W.A. Mozart, William Bolcom és mások tíz vagy több zongorára hangszerelt zenéjét adják elő. Austin, Duluth (GA), Fresno, Houston és New York City zongoraszalonjai és zeneiskolái jelentkeztek ezeknek a kolosszális zongoraeseményeknek a megrendezésére, amelyek egy 2018 óta évente megrendezett projektből nőnek ki, amelyet a kaliforniai Anaheimben megrendezett NAMM Show-n szerveznek.

A „Make Music, Make Friends” egy új, világméretű esemény keretében pedig 7-13 éves ausztrál, kínai, olasz, thaiföldi, brit és amerikai iskolás gyerekek vesznek részt a „Make Music Day”-en. Minden országból tíz osztály készít egy zenei üdvözlő videót, megosztja azt különböző országok iskoláival, és a diákok június 21-én megnézik a zenei üzeneteket, hogy megismertessék velük a különböző régiókat és kultúrákat.

De jó lenne magyarországi eseményekről is hallani.

A „Make Music Day”-ről Az évente június 21-én, a nyári napfordulóval egy időben megrendezett „Make Music Day” a 120 ország több mint 1000 városában zajló nemzetközi „Fête de la Musique” része. Az egynapos, szabad zenei mulatság a zene minden formáját ünnepli, arra ösztönözve az embereket, hogy fogjanak össze és játsszanak ingyenes nyilvános koncerteken. Idén több mint 120 amerikai városban és Alabama, Connecticut, Hawaii, Vermont és Wisconsin államokban szerveznek Make Music ünnepségeket, amelyek országszerte több ezer zenélési lehetőséget kínálnak. A Make Music Dayt a „NAMM Foundation” szervezi, és a „Make Music Alliance” nonprofit szervezet koordinálja.

További információkért látogasson el a www.makemusicday.org  weboldalra.